Lijn 139 Leuven – Ottignies

De spoorlijn die Leuven met Ottignies verbindt maakt deel uit van de goederenas Antwerpen – Luxemburg – Metz – Mulhouse (Basel). Het belang van de spoorlijn ligt’m dan ook vooral in het transport van allerlei soorten goederen (kolen, staal, containers,…).

Sinds de elektrificering van de Athus-Meuse wordt het merendeel van de goederentreinen door een loc van de reeks 13 gesleept. Maar ook de klassieke locs bleven goed vertegenwoordigd. Zo had je tot medio 2008 nog de ertstreinen naar Blanchisserie die steevast door klassieke locs werden gesleept, de binnenlandse treinen naar Ronet, Jemelle of Stockem werden ook meestal door een locomotief van de reeks 23 of 26 gereden. Sporadisch kan je eens een loc van het type 20 tegenkomen, die hier voor de opening van de Athus-Meuse heer en meester waren, samen met de vlottende cabines die de treinen dan tot in Ronet verzekerden.

Qua reizigersverkeer is het heel wat eentoniger op de lijn, die toch nog een groot aantal stopplaatsen kent. De omnibusdienst wordt tegenwoordig verzorgd door klassieke motorstellen. Sinds de dienstregeling van december 2009 is de frequentie verdubbeld. Bij calamiteiten op lijn 161 gebeurt het wel eens dat de treinen tussen Brussel en Ottignies omgeleid worden over Leuven, wat een aanzienlijke uitbreiding van het aanbod geeft.

De spoorlijn doorkruist heel wat kleine dorpjes en gehuchtjes, vele stations werden gedegradeerd tot stopplaatsen. De meeste stationsgebouwen staan echter nog altijd recht en werden verkocht aan particulieren. Zo is het oude stationsgebouw van Oud-Heverlee tot woonst omgebouwd, en in het stationsgebouw van Heverlee is nu een winkel gehuisvest.

 

Update 25 april 2011.

In het weekend van 16 en 17 april 2011 werd lijn 161 tussen Ottignies en Brussel gesloten voor het treinverkeer. De combinatie van infrastructuurwerken voor het GEN en de brand in het seinhuis van Etterbeek op 13 maart (waardoor het niet haalbaar was om treinverkeer over één spoor te regelen) zorgden ervoor dat lijn 139 gedurende twee dagen een ongewone drukte kende.